Indul a Super-G H2020 projekt

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja nyertes H2020 konzorciumban partner. A kutatási téma az állandó gyepek kezelése és az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartása.

A projekt címe: Developing SUstainable PERmanent Grassland systems and policies, az MTA ÖK-ra jutó összeg nagysága 278 ezer euro.

Az állandó gyepek léte és megfelelő kezelésük elengedhetetlen feltétele számos ökoszisztéma szolgáltatásnak (ÖSZ) Európa szerte. Azonban a gyepek fennmaradását és működését veszélyezteti a nem optimális tápanyagbevitel, a művelés során magas kibocsátású gazdálkodási rendszerek, valamint a kieső és marginális területek felhagyása. A SUPER-G projekt fő célja, hogy az állandó gyepek fenntartható használatának gyakorlatát dolgozza ki, szoros együttműködésben a gazdálkodókkal és a döntéshozókkal, amely használati mód hatékony lesz a termelékenység javításában, ugyanakkor a biodiverzitás és számos más ÖSZ megőrzésében is.

A SUPER-G projekt együttműködést kínál a szektor szereplői, tehát a gazdálkodók, a földtulajdonosok, falugazdászok, civil társadalmi csoportok, nem állami szervezetek (NGO), kutatók, politikai és üzleti közösségek között. A projekt 5 éve alatt kialakításra kerülnek gazdálkodói hálózatok, amelyek alkalmat adnak az adatgyűjtésre és elemzésekre, jó gazdálkodói gyakorlatok kifejlesztésére, innovatív technológiák kipróbálására, valamint farm szintű és döntéshozói döntéstámogatási rendszerek bevezetésére.

Az adaptív kutatási és innovációs megközelítés használatával kidolgozunk egy átfogó európai gyeptérképet, valamint egy elvi modellt arról, hogyan működhetnek jól a gyepek mind a termelékenység, mind a biodiverzitás, illetve egyéb ÖSZ-ok, mint a klímaszabályozás, a vízminőség, a vízáramlások elősegítése és az erózió gátlása tekintetében. A gyepeken való gazdálkodás lehetőségeit vesszük számba, és teszteljük a különféle ÖSZ-kat illetően, amelybe 14 ország gazdálkodói hálózatait és kísérleti kutatóállomásait vonjuk be a mediterrán, az atlanti, a kontinentális, az alpesi, a pannon és a boreális régiókból.

A projekt témavezetője Báldi András, az MTA doktora, a Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője

A projekt honlapja ezen a linken érhető el:
https://www.super-g.eu/