Elkészült a "Legyen ökoszisztéma-miniszter" szimulációs játék

Játsszuk azt, hogy lehetőségünk nyílik miniszterként döntéseket hozni Magyarország ökoszisztémáinak sorsáról – de ki tudja, hogy ezek jó, kevésbé jó vagy éppen teljesen elhibázott döntések lesznek?

Éppen ezt játszhatjuk el az “Ökoszisztémák fenntartható működtetése – felfedezésekkel a klímaváltozás, a tájhasználat és az inváziók hatásának mérsékléséért” című GINOP projekt zárásaként fejlesztett “Legyen ökoszisztéma-miniszter!” ökológiai szimulációs játék során.

Az Ökológiai Kutatóközpont a 2016-ban indult projektben nagy erőkkel kutatta a biodiverzitás – ökoszisztéma működés – ökoszisztéma-szolgáltatás kapcsolatok tér- és időbeli összefüggéseit az elméleti ökológia legkiválóbb módszereivel, továbbá több idő- és térbeli léptéken végzett esettanulmány kiértékelésével és bemutatásával. A biodiverzitás-krízisért elsősorban öt közvetlen, de egymással összefüggő tényező felelős: az élőhelypusztítás, a természeti erőforrások túlzott használata, a környezetszennyezés, egyes idegenhonos fajok veszélyes térnyerése és a klímaromlás.

A tudományosan igazolt eredményeken túl azonban szükség van időnként a baljós ökológiai változások és a lehetséges forgatókönyvek hatásainak előrevetítésére, amelyek bár bizonytalanságokkal terheltek, de irányt mutatnak az útkeresésben. A “Legyen ökoszisztéma-miniszter!” ökológiai szimulációs játék éppen ilyen eszköz: a döntéshozói folyamatban való alkalmazás lehetőségeinek játékos bemutatása, hogy fennmaradjanak az ökoszisztéma-szolgáltatások, és végső soron a társadalmi jóllét ökológiai feltételei.

Játsszon velünk, legyen ökoszisztéma-miniszter Ön is! … http://okoszisztema-miniszter.hu/